fbpx
Skip to main content

Frequently Asked Questions

Hier vind u de meeste antwoorden.
Mochten er toch nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op.

Wat biedt Gablok voor zelfbouwers?
GABLOK-voorbeeld woning

Wilt u uw houten framehuis zelf bouwen?

Gablok voorziet u van geïsoleerde houten blokken voor de structuur van uw huis. Na het opstellen van de plannen voor uw zelfbouwproject, voorzien wij u van de richtlijnen voor het uitvoeren van uw gebouw. Wij bieden u technische bijstand tijdens het bouwen van uw zelfbouwproject, indien nodig.

Impact van Gablok zelfgebouwde structuur

Naast het leveren van hoogwaardige geïsoleerde houten blokken voor zelfbouwprojecten, is het Gablok-concept perfect afgestemd op de huidige zorgen. Gablok is ontworpen en bestudeerd om een minder negatieve impact op het milieu te hebben. De geïsoleerde houten blokken zijn in België ontworpen met recyclebare materialen. Gablok werkt samen met lokale bedrijven: X-PACK in Verviers en l'atelier Les Gaillettes in Battice.

Het hout om deze zelfbouw blokken te maken is OSB. Dit houtproduct bestaat uit samengeperste houten lamellen, waardoor het 100 % recyclebaar is. Onze blokken omvatten EPS (geëxpandeerd polystyreen) voor isolatie. EPS is een materiaal dat weinig energie nodig heeft voor de productie en weinig water, omdat het 40 keer zijn grootte inneemt in contact met warmte alleen, met behoud van formidabele isolerende capaciteiten. Het is een 100 % recyclebaar materiaal. Dankzij de uitbreidingsmogelijkheden is EPS gemakkelijk te vervoeren. 

Om een schoon milieu te behouden, zelfs op de bouwplaats, worden de zelfbouwblokken op gebonden pallets met de nodige apparatuur geleverd om uw mogelijke afval te beperken. De blokken passen in elkaar zonder de noodzaak om een giftige gewricht te gebruiken. U krijgt het aantal blokken dat nodig is voor uw project nadat een zelfbouwplan is voltooid.

Welke materialen vormen een Gablok zelfbouwblok?
GABLOK-Geïsoleerde houten blokken voor zelfbouwprojecten

Geïsoleerde houten blokken die worden gebruikt voor zelfbouwprojecten zijn samengesteld uit OSB als houten component en EPS als isolatiecomponent.

OSB: geïsoleerde houten blokken

OSB is een houtsoort bestaande uit houten latten en natuurlijke hars. Het bevat geen formaldehyde. De houten spanen en lamellen worden samengeperst tot een 18 mm dik OSB-paneel. Een van de meest opvallende kenmerken van OSB is de stabiliteit. OSB panelen gebruikt zijn klassen 3 en 4. Het hout dat in dit proces wordt gebruikt, werkt niet meer. De houtskeletbouw zal dus na verloop van tijd niet werken.

EPS: isolator in houten blokken

EPS staat voor expanded polystyreen. De polystyreenkralen worden in een oven geplaatst. Ze vergroten hun grootte en volume met 40 keer in contact met warmte. Het verkregen product wordt vervolgens in mallen gegoten alvorens te worden gecomprimeerd tot EPS. De isolatie bestaat uit 2 % materiaal en 98 % lucht. EPS biedt hyper-energie-efficiënte isolatie.

De vereniging van hout en EPS geeft de zelfgebouwde blokken een perfecte isolatie.

Wat omvat de zelfbouw kit van een Gablok houten huis?

De zelfgebouwde kit voor houten frame huizen voorgesteld door Gablok bevat alle geïsoleerde elementen van de ruwbouw.
Bovendien het regelwerk (Latten), EPDM folie, Dampfolie, OSB platen vloer, schroeven.
Met Gablok kunt u de dragende binnenmuren en de buitenstructuur van uw huis  bouwen. Geïsoleerde houten blokken die worden gebruikt voor uw zelfbouwproject worden op gebonden pallets naar uw bouwplaats afgeleverd. Dit bespaart u het afval dat gepaard gaat met verwerking ter plaatse. Bouwen gebeurt snel en uw omgeving blijft schoon tijdens het gehele zelfbouwproces. Wanneer het houten frame van uw huis is voltooid hoeft u alleen nog het dak te realiseren en verder af te werken (afwerkingen, speciale faciliteiten, en ga zo maar door).

Zelf bouwen met Gablok-elementen vereist geen droogtijd. Met Gablok wordt het monteren van blokken een eenvoudig en snel proces. Het gehele bouwproces wordt toegelicht op een plan dat samen met de blokken wordt geleverd. Het Gablok team zal u mits nodig voorzien van technische ondersteuning gedurende het hele zelfbouwproces.

Een intuïtieve maar geplande bouwtechniek. De afmetingen van de openingen (deuren, ramen en andere) worden vooraf vastgesteld, zodra de bouwvergunning is ontvangen kunt u de benodigde apparatuur direct bestellen die dan direct na de bouw van de ruwbouw geïnstalleerd kunnen worden.

Wat is het gewicht van een geïsoleerd houten blok "standaard" Gablok?
GABLOK-lichtgewicht geïsoleerd houten blok

Het gewicht van een blok dat in een houtframe wordt gebruikt. Gabloks zijn verkrijgbaar in 3 verschillende lengtes: 30 cm, 60 cm en 90 cm. De hoogte en diepte van de afzonderlijke blokken zijn vast. Deze zijn altijd 30 cm. Het 60 cm geïsoleerde houten blok weegt slechts 7,5 kg, waardoor het zeer gemakkelijk te hanteren is.

Blijft mijn zelfgebouwde verdiepingshuis stabiel met houten blokken?

Het Gablok zelfgebouwde systeem van houtskelet is ontworpen voor de bouw van een verdieping huis. Het is echter mogelijk om de bouw van een huis van twee verdiepingen te overwegen, afhankelijk van de te uitvoeren stabiliteitsstudie. Als de starter correct is, zal de montage van geïsoleerde houten blokken dus perfect verticaal zijn tot aan de eerste verdieping. De kalibratie van onze zelfgebouwde blokken heeft een tolerantie van 0,5 mm. Tot nu toe is er geen correctie toegepast op onze projecten.

Hoe wordt de zelfgebouwde structuur aan de vloer bevestigd?

De houten structuur van het zelfgebouwde huis is met anti-moersleutel hoekplaten aan de vloer bevestigd. De betonnen plaat is gebouwd als voor een traditioneel huis.

Hoe zit het met de kwaliteit van het hout dat wordt gebruikt voor het isoleren van blokken?

Het hout dat wordt gebruikt voor Gablok's bouwelementen is 18 mm dik OSB een mix van natuurlijke hars en houtlatten (chips). Wat OSB bijzonder maakt, is het feit dat hout dat voor de productie wordt gebruikt, sterk gecomprimeerd is. Het blijft stabiel na verloop van tijd, omdat het niet meer werkt. Uw huis blijft dus gelijk met Gablok.

Is de bouw van een verdieping mogelijk?

Voor de bouw van verdieping, kunnen balken,  of een betonnen overlay worden ingesteld over de geïsoleerde houten blokken. Met Gablok maken we alle zelfbouwprojecten door gebruik te maken van dezelfde geïsoleerde houten elementen. Onder deze, hebben we onze eigen vloersysteem. Het is niet nodig om het te bedekken met een betonnen dekvloer. Wij zorgen voor alle balken en lintels die nodig zijn om de vloer te maken. De Gablok zelfgebouwde kit bestaat uit houten balken die zeer lange overspanningen kunnen ondersteunen.

Wat is de spanwijdte van de elementen van onze houten huiskit?

De volledige overspanning van een structuur gebouwd in Gablok is gelijk aan die van een traditioneel huis. 

Muren met geïsoleerde houten blokken. 

De drukkracht van een wand met geïsoleerd houten blok is 150 kN/m.

Draagbalk, balken en vloerelementen

De Draagbalken zijn de sluitelementen boven de deuren en kozijnen. Onze langste Draagbalken zijn 240 cm lang. De balken hebben een zeer belangrijke overspanning en passen binnen het project.  De vloerelementen hebben een volledige overspanning van 4,80 m. Het is echter mogelijk om deze overspanning te vergroten door een balk te plaatsen. Qua laadvermogen zorgen de vloerelementen voor een belasting van 250 kg/m².

Kan ik geïsoleerde houten blokken gebruiken voor de renovatie van mijn huis?

De geïsoleerde houten blokken zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van een zelfbouwproject. Gablok OSB houtblokken passen in elkaar om de structuur van het toekomstige huis te vormen. Dankzij de lichtheid en het gebruiksgemak van Gablok houten huis kit, kan het bouwen van uw eigen huis in Nederland in een rap tempo.

Het zelfbouwproject kan in afwachting worden gedaan omdat alle maatregelen en afwerkingen van tevoren zijn gepland. Uw individuele houten blokken worden aan u geleverd op een gebonden pallet. Deze eerdere stadia zijn tijdsbesparingen, wat erg belangrijk is in de bouw. Door uw zelfbouwproject grondig te plannen, hoeft u ook geen afval op de bouwplaats hebben.

Hoe zit het met renovatie met geïsoleerde bekistingsblokken?

Gablok systeem kan perfect worden geïntegreerd voor de bouw van uw extensies. Een eenvoudige schets stelt ons in staat om de haalbaarheid ervan te controleren en u een gepersonaliseerde offerte te geven.

Kan zelfbouwstenen worden gebruikt om elke grootte van het huis te bouwen?

Gablok zelfbouwsysteem is onderzocht voor bijna alle gevallen met betrekking tot structurele werkzaamheden. Onze geïsoleerde houten blokken zijn ontworpen om de schaal van een constructie op te bouwen. Gablok biedt de mogelijkheid om op elk oppervlak te bouwen. 

Bij het opstellen van uw plannen proberen we nauw aan uw behoeften te voldoen, zodat uw zelfbouwproject trouw blijft aan uw wens, terwijl u eenvoudig uit te voeren blijft. Wat de afwerking betreft, kunnen we de constructie ook aanpassen aan het type coating dat u wilt.

Afmetingen van de afwerking van een houten kithuis

Wilt u 2 m lange kozijnen installeren? Houten blokken worden gepresenteerd in veelvouden van 30 cm, dus de totale geplande lengte zal 2,10 m zijn. Geïsoleerd houtwerk zou dan moeten worden geplaatst op 5 cm aan beide zijden van het raam om de gewenste 2 m te verkrijgen.

Al deze opties moeten van tevoren worden aangevraagd, zodat u alleen krijgt wat u nodig hebt op uw bouwplaats, dus het vermijden van overbodig afval. Als u uw huis zelf wilt bouwen met Gablok, kunt u contact opnemen met de verschillende leveranciers voor de laatste puntjes op de i zetten zodra u uw bouwvergunning hebt.

Door te anticiperen op alle technische aspecten bespaart u veel tijd! Als voorbeeld bespaart u tussen de zes en acht weken bij het bestellen van uw buitenschrijnwerk.

De bouw van een vloer met geïsoleerde houten blokken.

Gablok systeem werd bijgewerkt om te voldoen aan de eisen van twee verdiepingen tellende huis projecten. We kunnen nog steeds overwegen om de mogelijkheid te bieden van de bouw van een drie verdiepingen tellende huis na een stabiliteits studie.

Van welk type isolatie zijn onze zelfgebouwde blokken gemaakt?
 Wat is hun isolerende waarde?

Van alle beschikbare isolatoren heeft Gablok de keuze gemaakt voor geëxpandeerd polystyreen met grafietadditief (EPS) voor zijn bouwsysteem.

Polystyreen en duurzame ontwikkeling

EPS is ongeveer 98 % lucht. De overige 2 % is materiaal afkomstig van olieraffinage. EPS geeft een tweede leven aan dit materiaal dat niet als brandstof had kunnen worden gebruikt. Het basisproduct heeft de vorm van styreenkralen. De kralen verhogen hun volume met 40 keer hun grootte in contact met waterdamp zonder oplosmiddelen of andere lijmen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is styreen monomeer een component die van nature wordt gevonden in planten. Het is niet slecht voor de gezondheid, het blijft stabiel na verloop van tijd, het heeft geen negatieve gevolgen voor het milieu en het is niet giftig, en niet vervuilend. In het dagelijks leven vinden we EPS in sommige voedselverpakkingen omdat het geen allergieën of ziekten veroorzaakt.

Koolstofimpact en ecologische voetafdruk van de geïsoleerde bekistingsblokken

EPS is milieuvriendelijk. Het heeft ook het grote voordeel van een high-performance isolatiesysteem. De ecologische voetafdruk van een traditioneel huis of houten frame geïsoleerd met EPS zal superieur zijn t.o.v. van een metselwerk constructie. EPS vereist minder transport gezien zijn kleine omvang en neemt minder ruimte in beslag. 
Vanwege de groeiende capaciteit gebruikt het geen aanzienlijke hoeveelheden water en energie om zijn vorm te vergroten. Het bedrijf X-PACK voert de uitbreidingswerkzaamheden in Verviers uit, deze maken de EPS in de isolerende blokken die we gebruiken. 
EPS is een gerecycled en recyclebaar product.Een legering van hout en EPS is vervaardigd voor indrukwekkende prestaties.

De EPS isolatie ontworpen voor Gablok geïsoleerde houten blokken wordt gecombineerd met OSB bekisting.

Het mengen van hout en EPS stelt Gablok constructies in staat om te profiteren van een zeer interessante isolerende waarde en energieprestaties.

Wat zijn de Energieprestaties, thermische isolatie, EPB en Gablok geïsoleerde houten blokken?

De EPB wordt van geval tot geval bestudeerd, afhankelijk van elke bouwplaats. De energieprestatie van gebouwen (EPB) wordt geëvalueerd op basis van een aantal precieze criteria waarvan de waarde verschilt afhankelijk van het type woning. Deze criteria komen overeen met de kenmerken die een woning definiëren.

Bijvoorbeeld: Welke verschillende soorten isolatie (dak, buitenmuren, binnenwanden, ...) worden gebruikt, het type frame en raamoppervlakken, de oriëntatie van het huis of het verwarmingssysteem. In een zelfbouwproject met Gablok, zoals voor elk ander gebouw, is het onmogelijk om een precieze waarde van de EPB te geven zonder de andere gegevens te kennen (verwarmingssysteem, ventilatiesysteem, mate van isolatie van de ramen en ga zo maar door). Toch kunnen we beweren dat de thermische geleidbaarheid ("U"-waarde) van een Gablok-muur U=0,15 w/m²k is.

Onze geïsoleerde houten blokken kunnen voldoen aan de EPB-eisen voor 2021.

Vandaag de dag is de thermische geleidbaarheid die de EPB nodig heeft voor een wand U=0,24 w/m²k. De thermische geleidbaarheid van een passiefhuiswand is U=0,10 w/m²k. Houd er rekening mee dat het altijd mogelijk is om de isolerende waarde van onze Gablok wanden te verhogen door extra externe isolatie toe te passen.

Waar worden Gablok zelfbouwblokken geproduceerd?

Het feit dat Gablok zelfbouwblokken volledig in België zijn ontworpen, is wat een meerwaarde biedt aan onze producten. We wilden samenwerken met lokale bedrijven aan de productie van onze zelfbouw blokken die worden gebruikt voor houtskelet. Het is een voorrecht voor ons om samen te werken met gekwalificeerde teams van Verviers en Battice: X-PACK voor de productie van blokken met EPS isolatie en toegevoegde grafiet, en ASBL Les Gaillettes voor de productie van structuren met behulp van OSB panelen. Elk van hen creëert een deel van de blokken die vervolgens worden geassembleerd tot Gablok geïsoleerde houten blokken te vormen.

X-PACK en gegoten uitgebreide producten

Het geïsoleerde deel van onze geïsoleerde blokken is gemaakt van EPS met toegevoegde grafiet. Het basisproduct is in de vorm van styreen kralen. De kralen verhogen hun volume met 40 keer hun grootte in het contact van waterdamp, zonder oplosmiddelen of andere lijmen. De volgende fase is het plaatsen in mallen en hun compressie bediend door X-PACK. Het verkregen product vormt de isolatie van Gablok® houten blokken. Dankzij deze techniek wordt EPS een hype isolerend materiaal dat bestaat uit 2 % materiaal en 98 % van de beste bestaande isolator: lucht!

L'atelier Les Gaillettes en geïsoleerde houten blokken

Het is aan ASBL Les Gaillettes om de verschillende houten bouwelementen te produceren. Ze omvatten houten blokken die een EPS isolatie omvatten. OSB panelen bestaat uit een mengsel van houten latten en natuurlijke hars. Houtsnippers (dunne lamellen) worden gecomprimeerd tot een OSB-paneel van 18 mm. OSB/3 en OSB/4 die deel uitmaken van onze blokken bevatten geen formaldehyde. Het grote voordeel van dit type hout is dat het niet meer werkt. Er is geen risico dat de vorm ervan na verloop van tijd zal worden gewijzigd. Uw huis zal hetzelfde niveau te houden. Nadat ze zijn geassembleerd, worden Gablok zelfbouwblokken geleverd op gebonden pallets, dit om afval op de bouwplaats te voorkomen. Lokale en sociale bedrijven werken samen om hoogwaardige zelfbouwproducten aan te bieden.

 

GABLOK Nederland
© GABLOK
All rights reserved.
powered by site42 webdesign uit Limburg bouwt betaalbare websites op maat

Adres


Frankenhofweg 5
6291 VE Vaals

Bedrijfsgegevens


  • BTW-nr N861865820B01

  • KvK-nr 80953867

  • Rekening-nr IBAN NL43INGB0006896819 
    t.n.v. Gablok-Nederland bv

  • BIC INGBNL2A